حجت‌الاسلام دکتر علی مصباح

معرفی اجمالی

• تحصیلات حوزوی (سطح خارج)
  • دکترای فلسفه دین از مک گیل کانادا در سال ۱۳۸۲
  • عضو هیئت علمی مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی(ره)
  • تخصص در زمینه‌های:
    • فلسفه دین، فلسفه علوم انسانی، روانشناسی و جامعه‌شناسی
  • بعضی ازآثار ایشان:
    • کتاب:  نظام اندیشه اسلامی در مصاف با چالش های معاصر
    • کتاب: روانشناسی رشد: با نگرش به منابع اسلامی (همکار گروه نویسندگان)
    • مقاله:  دین و جامعه؛ رویکردها و مبانی نظری/ نشریه: «معرفت» آذر و دی ۱۳۷۹ – شماره ۳۷ (۵ صفحه – از ۱۱۳ تا ۱۱۷)

معرفی تفصیلی

سوابق تحصیلی

تحصیلات حوزوی:

–       ۱۳۵۳ تا ۱۳۶۹ گذراندن دروس مقدمات، سطح و خارج حوزه علمیه قم.

–       شرکت در دوره های ویژه آموزشی مؤسسه “در راه حق” تحت اشراف حضرت آیت اله مصباح یزدی و با عنوان معارف اسلامی و علوم انسانی از سال ۱۳۶۰ در کنار دروس حوزه.

–       شرکت در رشته روان شناسی بنیاد فرهنگی باقر العلوم(ع) قم.

تحصیلات دانشگاهی:

–       ارشد فلسفه تطبیقی/ سال ۱۳۷۴ / موضوع: مقایسه رویکرد ملاصدرا و ِان پیاِه به تحول معرفت بشری از  دانشگاه مک گیل کانادا.

–       دکترای فلسفه دین از مک گیل کانادا در سال ۱۳۸۲ / رساله‌ای در نقد دیدگاه یورگن هابرماس درباره دین و عقلانیت.

–       همچنین در گرایش های روانشناسی، جامعه شناسی نیز متخصص می باشد.

همکاری های علمی و اجرایی:

۱- معاونت پژوهشی بنیاد فرهنگی باقرالعلوم(ع) قم.

۲- عضو هیئت علمی مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی(ره) قم.

۳- مدیر مسئول فصلنامه  علمی- پژوهشی معرفت فلسفی.

۴- عضو هیأت تحریریه فصلنامه علمی- تخصصی معارف عقلی.

۵- مسئول شورای سیاست گذاری مجموعه آثار حضرتآیه الله مصباح یزدی.

۶- عضویت در شورای پِژوهش و نگارش برای آماده سازی بخش هایی از کتاب «آموزش فلسفه».

زمینه‌های تخصصی و مورد علاقه:

این استاد حوزه و دانشگاه در طول سالهای اخیر به تدریس موضوعاتی مرتبط با فلسفه دین، مبانی معرفت دینی، فلسفه اخلاق، هرمنوتیک و فلسفه علوم انسانی و اجتماعی پرداخته و هم اکنون بخش زیادی از اوقات خود را صرف پِِژوهش در زمینه های مذکور می کند.

کتاب:

– نظام اندیشه اسلامی در مصاف با چالش های معاصر(۱۳۹۰).

– روانشناسی رشد: با نگرش به منابع اسلامی / نقش ایشان: همکار گروه نویسندگان / سال چاپ: ۱۳۸۵ / ناشر: سمت /  شابک:  ۹۶۴-۴۵۹-۱۷۹-۸

مقالات:

– تربیت دینی و فاعل ارادی /  نویسندگان: مصباح، علی- گرایی، عباس / نشریه: «اسلام و پژوهش های تربیتی» بهار و تابستان ۱۳۸۹ – شماره۳ (۲۲ صفحه – از ۱۲۵ تا ۱۴۶)

–       سخن نخست: فلسفه، کلام و عرفان » معرفت فلسفی » بهار ۱۳۸۴ – شماره۷ (۴ صفحه – از ۷ تا۱۰)

–       دین و جامعه؛ رویکردها و مبانی نظری/ نشریه: «معرفت» آذر و دی ۱۳۷۹ – شماره ۳۷ (۵ صفحه – از ۱۱۳ تا ۱۱۷)

–       ساختار چند مرتبه ای صورت های ذهنی در ادراک صحنه های دیداری/  نشریه: «معرفت» بهار ۱۳۷۵ – شماره ۱۶ (۶ صفحه – از ۷۲ تا ۷۷)

–       سخن نخست نشریه: «معرفت فلسفی» زمستان ۱۳۸۳ – شماره ۶ (۴ صفحه – از ۷ تا ۱۰)

–       سخن نخست، نشریه: «معرفت فلسفی» تابستان ۱۳۸۳ – شماره ۴ (۴ صفحه – از ۷ تا ۱۰)

–       دین عقلانیت، و تحول معرفت/ نشریه«معرفت فلسفی» پاییز و زمستان ۱۳۸۲ – شماره ۱ و ۲ (۴۰ صفحه – از ۱۳۷ تا ۱۷۶)

–       نخستین سخن/ نشریه: « معرفت فلسفی» پاییز و زمستان ۱۳۸۲ – شماره ۱ و ۲ (۲ صفحه – از ۵ تا ۶)

–       بررسی مبانی انسان شناختی دیدگاه های اریک فروم / نویسندگان: مصباح،علی- محیطی اردکانی،محمد علی نشریه: «معرفت فلسفی» بهار ۱۳۹۰ – شماره ۳۱ (علمی-پژوهشی) (۳۲ صفحه – از ۱۹۵ تا ۲۲۶)

–       رابطه روانشناسی و اقتصادقسمت۲ / نشریه: «معرفت» تابستان ۱۳۷۱ – شماره ۱(۵ صفحه – از ۱۲ تا ۱۶)

مصاحبه ها:

–       زیرساخت ها، پیش فرض های نظری، موانع تحقق و آسیب شناسی جنبش نرم افزاری/ مصاحبه شوندگان: مصباح، علی- فنایی اشکوری، محمد / نشریه: «معرفت » فروردین ۱۳۸۳ – شماره ۷۶ (۱۲ صفحه – از ۹ تا ۲۰).

–       اعزام طلاب به خارج و پیامدهای آن۲ / مصاحبه شوندگان: مصباح، علی- حجازی،- نمازی، نشریه: «معرفت » زمستان ۱۳۷۲ – شماره ۷ (۹ صفحه – از ۶۷ تا ۷۵)

–       میزگرد فلسفه دین /  مصاحبه شوندگان: مصباح، علی- ساجدی، ابوالفضل- فنایی اشکوری، محمد / نشریه: علوم انسانی » معرفت » اسفند ۱۳۸۰ – شماره ۵۱  (۱۱ صفحه – از ۶ تا ۱۶)

–       زبان دین و زبان سکولار / مصاحبه شوندگان: مصباح، علی- هابرماس یورگن /  نشریه: «معرفت» شهریور ۱۳۸۱، شماره ۵۷ (۱۰ صفحه – از ۱۱۱ تا ۱۲۰)